Minden évben nagyon várom a Segítsütit: ősszel sütök, tavasszal pedig licitálok, mert adni nagyon jó. És elárulom, kapni is. Idén a licitgyőztesnek egy vörös bársony tortát sütök!
A licit nyertesei a sütikért felajánlott összeggel a Mosoly Alapítványt támogatják, akik ingyenes mese- és művészetterápiás foglalkozásokkal, valamint élményprogramokkal segítik a beteg és lelki traumát átélt gyerekek gyógyulását.
A licit mától kezdődik, és szeptember 24-ig, délután 16.00 -ig tart.
Májusban Londonban jártam, és a Tower ajándékboltjában mi mást is vehettem volna, mint egy szakácskönyvet. Ebben (Tea, Fit for a Queen) pillantottam meg Erzsébet királynő kedvenc tortáját, a Blood velvet cake-et, ami egy rendkívül mutatós, ízletes torta. Egyből tudtam, hogy ősszel ezzel készülök.
Azonban hiába követtem a receptet, a piros szín barnának látszott, ezért nem voltam megelégedve a végeredménnyel. Több tucat vörös bársony torta receptet átolvastam, és még annál is több oktatófilmet megnéztem, mire rátaláltam az IGAZIRA!
Hozzávalók:
- 300 gr liszt
- 120 gr vaj
- 2 tojás
- 300 gr nádcukor
- 4 evőkanál piros ételfesték (pl.: Dr.Oetker, mert az természetes alapú)
- 10 gr cukrozatlan holland kakaó
- 5 gr vanília eszencia (pl.: Dr.Oetker Finesse természetes Bourbon vanília aroma)
- egy csipet só
- 5 gr vörösbor ecet (lehet sima is)
- 5 gr szódabikarbóna
- 250 gr író (vagy ha nincs, akkor hétharmad joghurt, egyharmad víz keveréke)
Konyhai robotgéppel a szobahőmérsékletű vajat és a cukrot kikeverjük. A tojásokat egyesével hozzáadjuk és tovább keverjük. Beleöntjük a piros ételszínezéket és a vanília aromát is.
Írót a környékünkön lévő boltok nem árulnak, de én a csömöri Auchan polcain találtam egy hatalmas műanyag flakonost. (Anyukám szerint a piacokon is lehet kapni a tejtermékárusoknál.) Az íróba egy nagy csipet sót teszünk, majd beleöntjük a masszába és óvatosan elkeverjük.
Egy másik edénybe kimérjük a lisztet, amihez hozzákeverjük a kakaót. Ezt beleszitáljuk a masszába és csomómentesre keverjük. A szódabikarbónára ráöntjük az ecetet, ami felpezseg. Ezt gyorsan belekeverjük a tésztába.
A tortához a három réteget én külön-külön sütöttem ki (mert az összes oktatóvideóban így láttam :D) 175 fokon nagyjából 20 perc alatt. (Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e a közepe is.)
A krém kiválasztásánál is több verziót próbáltam: az angol recept csak krémsajtból és porcukorból állt, egy másik recept pedig a mascarponéhoz rengeteg tejszínt adott. Ezt túl lágynak találtam, és tartottam attól, hogy nem áll meg rendesen a tortán. Így a kettő keverékéből készítettem egy olyan krémet, ami tejszínes, vaníliás ízű, de a krémsajt miatt masszív is.
A krém hozzávalói:
- 25 dkg mascarpone
- 20 dk natúr krémsajt
- 20 dk porcukor
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 4 dl habtejszín
A szobahőmérsékletű mascarponét és krémsajtot robotgéppel összekeverjük a porcukorral és a vaníliával. Egy másik tálban a tejszínt habbá verjük (ezt csak akkor lehet, ha a tejszín jól le van hűtve). Ha kész, óvatosan beleforgatjuk a mascarponés krémbe.
A lehűlt tortalapokat megkenjük a krémmel, kedvünk szerint díszítjük.
Szerintem ez egy igazi csajos torta, mindhárom kislányom odavolt a piros színéért, amikor az első szeletet felvágtuk. De nekem is bejött, mert én meg rájárok a hűtőre…
Ha szeretnél egy ilyen tortát, licitálj ITT!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: