Ha nem akarsz a palacsintasütő mellett órákig álldogálni, míg kisütsz vagy ötven palacsintát a családnak, és azt sem akarod, hogy olajszagban ússzon a konyhád, a ruhád, no meg a hajad, akkor a tepsis palacsintát neked találták ki!
Nagyon finom, és jóval kevesebb a macera vele: ugye megéri kipróbálni?
Eszembe se jutott, hogy tepsiben süssek palacsintát addig, amíg a Cerkabella Könyvkiadó jóvoltából a kezembe nem került a Múmin szakácskönyv.
A könyvben 150 recept ismerteti meg a finn konyha alapjait. A recepteket elolvasva egy dolog tűnt fel, mégpedig az, hogy az északi konyha mennyire egyszerű, de nagyszerű.
Nem bonyolítják túl a dolgokat, és ez így van a tepsis palacsintával is! Úgyhogy ha gyorsan elkészíthető receptre vágysz, akkor közzéteszem a Múmin meséből ismert Pöttöm kedvencét.
Hozzávalók:
8 dl tej
4 tojás
3 ek cukor
1 tk só
25 dkg búzaliszt
Elkészítés:
A tejet, a cukrot, a tojásokat és a sót jól elkeverjük. Apánként, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet. Ha csomómentesre elkevertük, 10 percig pihentetjük. Addig a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Sütőpapírral kibélelt nagy tepsibe (35×40 cm) öntjük a tésztát, és nagyjából fél óráig sütjük.
Akkor kész, ha már szép aranybarna színű a teteje. (Nekem helyenként felpúposodott, de nem kell megijedni, amikor kivesszük, a légbuborékok is szépen lelapulnak.)
Szeletekre vágva langyosan fogyasszuk porcukorral megszórva, vagy friss gyümölcsökkel, vagy lekvárral és tejszínhabbal.
Most egy virág alakú sütemény szaggatóval vágtam a tésztából, eperlekvárral és tejszínhabbal tálaltam.
Jó étvágyat!
Mióta eszem tudom, anyukám is készített ilyet.( több, mint 40 éve)
A neve tejes pite. Ez nem új.