Tepsis palacsinta: egyszerű, de nagyszerű

Ha nem akarsz a palacsintasütő mellett órákig álldogálni, míg kisütsz vagy ötven palacsintát a családnak, és azt sem akarod, hogy olajszagban ússzon a konyhád, a ruhád, no meg a hajad, akkor a tepsis palacsintát neked találták ki!

Nagyon finom, és jóval kevesebb a macera vele: ugye megéri kipróbálni?

Eszembe se jutott, hogy tepsiben süssek palacsintát addig, amíg a Cerkabella Könyvkiadó jóvoltából a kezembe nem került a Múmin szakácskönyv.

A könyvben 150 recept ismerteti meg a finn konyha alapjait. A recepteket elolvasva egy dolog tűnt fel, mégpedig az, hogy az északi konyha mennyire egyszerű, de nagyszerű.

Nem bonyolítják túl a dolgokat, és ez így van a tepsis palacsintával is! Úgyhogy ha gyorsan elkészíthető receptre vágysz, akkor közzéteszem a Múmin meséből ismert Pöttöm kedvencét.

Hozzávalók:

8 dl tej

4 tojás

3 ek cukor

1 tk só

25 dkg búzaliszt

Elkészítés:

A tejet, a cukrot, a tojásokat és a sót jól elkeverjük. Apánként, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet. Ha csomómentesre elkevertük, 10 percig pihentetjük. Addig a sütőt 200 fokra előmelegítjük.

Sütőpapírral kibélelt nagy tepsibe (35×40 cm) öntjük a tésztát, és nagyjából fél óráig sütjük.

Akkor kész, ha már szép aranybarna színű a teteje. (Nekem helyenként felpúposodott, de nem kell megijedni, amikor kivesszük, a légbuborékok is szépen lelapulnak.)

Szeletekre vágva langyosan fogyasszuk porcukorral megszórva, vagy friss gyümölcsökkel, vagy lekvárral és tejszínhabbal.

Most egy virág alakú sütemény szaggatóval vágtam a tésztából, eperlekvárral és tejszínhabbal tálaltam.

Jó étvágyat!

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »