Itt a tökéletes almás süti receptje. Az eredmény: édes is meg omlós is meg gyorsan el is fogy!
Bevallom az egyik fő bűnömet: nem szeretem az almát. Pontosabban „á la nature” nem szívesen eszem, ellenben almás pitében, muffinban vagy omlós almás süti formájában több kilónyit is bevágok.
Igen, tudom, hogy párolva, sütve, grillezve stb. már kinyírom belőle az összes vitamint; és a mondást is ismerem, miszerint napi egy alma az orvost távol tartja. Mégse tudom rávenni magam arra, hogy almát rágcsáljak. Én ezzel a tökéletes almás sütivel „csalok”.
A tészta hozzávalói:
45 dkg liszt
10 dkg cukor
csipet só
1 csomag sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 csomag vaniliás cukor/ vanília rúd kikapart magjai
25 dkg vaj
1 tojás
2 dl joghurt
A töltelék hozzávalói:
1,5 kg alma
10 dkg cukor
1-2 kávéskanál fahéj
2 evőkanál búzadara
A tészta elkészítése:
Szitáld össze a száraz hozzávalókat egy nagy tálba, majd add hozzá a szobahőmérsékletű vajat. Morzsold szét a liszttel. Add hozzá a többi alapanyagot. Ha összeállt a tészta, csomagold be fóliába, és tedd a hűtőbe fél órára.
A töltelék elkészítése:
Hámozd meg az almát és nagy lyukú reszelőn reszeld le. Add hozzá a cukrot és fahéjat.
Tedd a cukros almát egy edénybe, és lassú tűz fölött párold 5 percig.
Már nincs sok hátra!
Vedd ki a tésztát a hűtőből és felezd el. Egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe (32×40 cm) kinyújtva fektesd bele az egyik felét. Szurkáld meg villával és szórj rá egy kis búzadarát. Erre kanalazd a párolt almatölteléket. Simítsd el, majd terítsd rá a második kinyújtott tésztalapot is. A tetejét is szurkáld meg villával, hogy a gőz távozni tudjon. Kb. 45 percig süsd 180 fokon alsó-felső fokozaton. Ha már aranybarna a teteje, kész is van a sütink. Porcukorral meghintve tálald!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: