Ha nem akarsz egy egész napot a konyhában tölteni az adventi fogás elkészítésével, akkor itt ez a könnyű recept. Gyerekjáték lesz!
Nemrég kaptam egy dobozt, tele meglepetés alapanyagokkal. Ezekből kellett egy ünnepi fogást kitalálnom. Izgi volt!
Mi van a dobozban?
Bevallom, a KitchenBox doboz felnyitásakor nagy kő esett le a szívemről: csupa olyan finomság volt benne, amelyekkel könnyű dolgozni: pulykamell, gesztenye, aszalt szilva, gesztenyeméz, vaj, olíva olaj, jázmin rizs és só.
A hozzávalók láttán többféle étel képe is beugrott, de nem akartam a szokásos, hagyományos elkészítési módot választani, vagyis azt, amikor a pulykamell szeletet aszalt szilvával feltekerjük. Valami szokatlant kerestem.
Gondolkozz a dobozon kívül!
Az ötletet a gyerekek adták, amikor a játszani kezdtek… a szelídgesztenyét meglátva a dobozba beletették a saját, ősszel gyűjtött vadgesztenyéiket is. (Ezek egy részéből gesztenye emberke készült, amihez a saslik pálcákat használtunk.)
A Kitchenbox játékkiírása megengedte, hogy két alapanyagot hozzátegyünk, vagy elvegyünk a listáról, így a hűtőmben talált bacont is előszedtem.
Főzni gyerekjáték
A saslik pálcára tűzködést egyszer kellett a kisiskolás lányomnak megmutatni, a többit már ő csinálta. Egyedül.
Egy pulykamell kocka, rá a bacon darabkák, arra a gesztenye, rá az aszalt szilva. És így tovább…
(Az aszalt szilvát először beáztattam rumba, de gyorsan eszembe jutott, hogy a kicsik is biztos meg akarják kóstolni a pálcikás husit, így gyorsan kiszedtem a rumból és leöblítettem a szilvákat. Amúgy pedig nagyon jót tesz egy kis rumos pancsi a szilvának.)
Amikor kész egy rúd, akkor – mézzel meglocsolva – alufóliába csomagolva mehet az előmelegített sütőbe.
Alsó-felső álláson, 200 fokon nagyjából 20 percig sütöm. Majd kicsomagolva még pár percre visszatolom a sütőbe, hogy egy kis színt is kapjon.
Amíg a gyerek ügyesen feltűzdelte a húst és a többi hozzávalót a saslik pálcára, addig feltettem a jázmin rizst főni. Kevés olíva olajon megpirítottam a rizst, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntöttem. Sót tettem hozzá, és fedő alatt puhára pároltam. Egy kanálnyi vajat a végén tettem hozzá, hogy egy kicsit „ragacsosabb” legyen a rizs. Friss zöld salátával tálaltam.
Elronthatatlan fogás, ami fél óra alatt kész!
Ha kíváncsi vagy, mit hoztak ki a többiek a „dobozból”, akkor nézd meg ezeket a recepteket is:
Itt a Pink Dust blog gesztenyés pulyka receptje, a Cinnamon 4X bloggerének aszalt szilvás tekercse, a Saját Otthon Projekt adventi szárnyasa, és a Konyhalál pulykanyársa is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: