Miles & Meals

Aszalt szilvás, gesztenyés pulyka saslik – Advent a KitchenBox-szal

Ha nem akarsz egy egész napot a konyhában tölteni az adventi fogás elkészítésével, akkor itt ez a könnyű recept. Gyerekjáték lesz!

 

saslik_nyitó

Nemrég kaptam egy dobozt, tele meglepetés alapanyagokkal. Ezekből kellett egy ünnepi fogást kitalálnom. Izgi volt!

Mi van a dobozban?

Bevallom, a KitchenBox doboz felnyitásakor nagy kő esett le a szívemről: csupa olyan finomság volt benne, amelyekkel könnyű dolgozni: pulykamell, gesztenye, aszalt szilva, gesztenyeméz, vaj, olíva olaj, jázmin rizs és só.

A hozzávalók láttán többféle étel képe is beugrott, de nem akartam a szokásos, hagyományos elkészítési módot választani, vagyis azt, amikor a pulykamell szeletet aszalt szilvával feltekerjük. Valami szokatlant kerestem.

saslik_2

Gondolkozz a dobozon kívül!

Az ötletet a gyerekek adták, amikor a játszani kezdtek… a szelídgesztenyét meglátva a dobozba beletették a saját, ősszel gyűjtött vadgesztenyéiket is. (Ezek egy részéből gesztenye emberke készült, amihez a saslik pálcákat használtunk.)

A Kitchenbox játékkiírása megengedte, hogy két alapanyagot hozzátegyünk, vagy elvegyünk a listáról, így a hűtőmben talált bacont is előszedtem.

Főzni gyerekjáték

A saslik pálcára tűzködést egyszer kellett a kisiskolás lányomnak megmutatni, a többit már ő csinálta. Egyedül.

Egy pulykamell kocka, rá a bacon darabkák, arra a gesztenye, rá az aszalt szilva. És így tovább…

(Az aszalt szilvát először beáztattam rumba, de gyorsan eszembe jutott, hogy a kicsik is biztos meg akarják kóstolni a pálcikás husit, így gyorsan kiszedtem a rumból és leöblítettem a szilvákat. Amúgy pedig nagyon jót tesz egy kis rumos pancsi a szilvának.)

pálcika

Amikor kész egy rúd, akkor – mézzel meglocsolva – alufóliába csomagolva mehet az előmelegített sütőbe.

mez

Alsó-felső álláson, 200 fokon nagyjából 20 percig sütöm. Majd kicsomagolva még pár percre visszatolom a sütőbe, hogy egy kis színt is kapjon.

rudak

Amíg a gyerek ügyesen feltűzdelte a húst és a többi hozzávalót a saslik pálcára, addig feltettem a jázmin rizst főni. Kevés olíva olajon megpirítottam a rizst, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntöttem. Sót tettem hozzá, és fedő alatt puhára pároltam. Egy kanálnyi vajat a végén tettem hozzá, hogy egy kicsit „ragacsosabb” legyen a rizs. Friss zöld salátával tálaltam.

saslik_1

Elronthatatlan fogás, ami fél óra alatt kész!

Ha kíváncsi vagy, mit hoztak ki a többiek a „dobozból”, akkor nézd meg ezeket a recepteket is:

Itt a Pink Dust blog gesztenyés pulyka receptje, a Cinnamon 4X bloggerének aszalt szilvás tekercse, a Saját Otthon Projekt adventi szárnyasa, és a Konyhalál pulykanyársa is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!