Ez a nápolyi olyan, mint a jó húsleves: egyszerű, de időigényes.
Egy laza hétvégére, vagy olyan alkalmakra, ünnepekre ajánlom ezt a nápolyit, amikor nem árt előre készülni. Mondjuk, ha vasárnap délutára vendégeket vársz, akkor péntekig megveszed a hozzávalókat, szombat reggel felteszed a tűzre a krémet, ami fél napig rotyog, majd délután összedobod a nápolyit, ami másnapra pont összeérik. Macerásnak tűnik, de nem az!
Hozzávalók:
1 liter tej (ne sovány tej legyen)
500 g cukor (nem diétás süti)
1 Rama kocka (egyszer vaj ízű Rama-val készítettem, a család azóta ilyet kér)
ostyalap
(+ dió vagy mogyoró)
Elkészítés:
A tejet a cukorral felteszem egy vastag falú edénybe, és kis lángon fél napig főzöm. Nem kell ott állni felette, elég csak néha megkavarni. A cukor miatt karamellizálódni kezd: vagyis lassan barnulni és sűrűsödni fog a massza. Amikor már mogyoróbarna szít kap, akkor le kell venni a tűzről. Hagyjuk hűlni. Langyos állapotban hozzákeverjük a margarint. (Ha túl meleg, akkor a margarin egyből elolvad, és az nem jó!)
Ostyalapokat én mindig a Vajdaságból hozok, de hazai nagyobb boltok (pl. a madaras tesco) kínálatában is láttam már. A lapokat egyesével megkenjük a kihűlt krémmel. Ha van dió, vagy mogyoró, akkor apróra vágott darabkákkal megszórjuk a krémet. (Kókuszreszelékkel is meg lehet próbálni.) Majd újabb réteg következik.
A záró réteg tetejére nehezéket szoktam tenni, hogy biztosan összetapadjanak a rétegek. Hagyom pihenni egy éjszakát. Másnap éles késsel apróra szeletelem.
Vigyázz vele, mert eteti magát!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: