Húsvétra ezt a könnyű, gyerekek segítségével is elkészíthető kekszet ajánlom.
A kilencéves nagylányom osztályába szerettem volna a húsvéti szünet előtt egy kis répatortás, mascarpone krémes muffint bevinni, de a gyerek leszavazta. Pontosabban kikönyörögte, hogy inkább valami keksz legyen, amit ő cukormázzal és színes szórócukorral kedvére dekorálhat.
Órákat töltöttem a net előtt, hogy megtaláljam a tökéletesnek tűnő receptet. Három feltételem volt: ne legyen olyan törékeny, mint a linzertészta, ne is mézeskalács alapú legyen, mert abból télen annyit sütöttem, hogy jövő karácsonyig elég is volt, illetve az ízében is legyen egy kis „finta”, vagyis ne csak egyszerűen cukros ízt érezzek, ha beleharapok.
Végül ráakadtam a Citromhab bloggerének egyik csodaszép ibolyás kekszére, tőle vettem át apró módosításokkal a citromos vajas keksz receptjét.
A módosítások legfőbb oka az volt, hogy se citrom aromám, de vanília kivonatom nem volt, ellenben tele van a hűtőm bio citrommal, a szekrényemben meg van pár igazi vanília rúd…a biztonság kedvéért.
Hozzávalók :
40 dkg liszt
22,5 dkg hideg vaj
17,5 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
1 tojás
1 kávéskanál só
1 rúd vanília kikapart magja (eredeti recept szerint 1 tk. vanília kivonat)
1/2 citrom leve (eredeti recept szerint ½ tk. citrom aroma)
1/2 citrom reszelt héja (fontos, hogy kezeletlen citrom legyen, vagy ha nincs, akkor zacskóst használj!)
Mázhoz:
porcukor (kb. 200g)
1 tojásfehérje
1-2 csepp citromlé
ételfesték (pár csepp)
Elkészítés:
A lisztet, a sót és a sütőport keverjük össze, majd a kockára vágott vajdarabokkal morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a többi alapanyagot is, és gyúrjuk át jó alaposan (pici lisztet még lehet, hogy felvesz…) Lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki, kb. 3-4 mm vastagságúra. Volt itthon tojás alakú kiszúróformánk, így mi azzal szaggatuk ki a kekszet, de más formát is kipróbálhatunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, egymástól picit távolabb, nehogy összeragadjanak. 175 fokos, alsó-felső sütésre állított sütőben nagyjából 8 percig sütöttem. Az utolsó percekben nagyon figyelni kell, nehogy megbarnuljanak, megpiruljanak a kekszek!
Ha kész, a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd szedjük ki rácsra. Amíg teljesen kihűl, addig keverjük ki a cukormázat.
Otthon már csak 110 g porcukrom volt, és nem volt kedvem darálni, így azt a módszert követtem, hogy a tojásfehérjét (és a citromot) kiskanalanként adtam a porcukorhoz, és minden kanálnyi után alaposan elkevertem. Amikor láttam, hogy már kenhető az állaga, és csurog a kanálról, de nem teljesen folyékony, akkor a feléhez ételfestéket kevertem. Nyomózsákokba töltve már lehetett is használni a színeket.
A kislányom nagyon szépen kidíszítette a tojásokat, és a gyerekeknek úgy ízlett, hogy egy morzsa se maradt a nagy tálcán.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: