A polgári családok asztalairól vasárnaponként nem hiányozhatott a kuglóf. Ez az ünnepi formába bújtatott kalács a gazdagság szimbóluma volt.
Ez a recept a palicsi nagyszülőktől származik, sokszor teszteltük, így elmondhatom, hogy frissen a legnagyobb élmény beleharapni, de napok múlva is puha, omlós marad.
Hozzávalók:
6 tojás
25 dkg cukor
25 dkg liszt
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
9 kanál víz (1 dcl.)
9 kanál olaj
2 kanál kakaó, dió, mazsola, szárított gyümölcs, darabos csoki
A csokimázhoz:
100 gr csoki
pici tej
pici margarin
Elkészítés:
A 6 tojás sárgáját 25 dkg cukorral keverjük ki, adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot, a vizet, az olajat, és a hat tojás fehérjének felvert habját.
Ha van, dobáljuk bele a diót, a csokidarabokat, stb.
A masszát felezzük el, az egyik feléhez keverjünk kakaót.
A kuglóf sütőformát kenjük ki vajjal, és szórjunk bele grízt (a kürtőre is jusson.) Öntsük bele a masszákat egymás után, villával picit kavarjuk fel.
Előmelegített sütőbe nagyjából 150 fokon cca 1 órán át süssük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e.)
Ha kisült, fordítsuk le, hagyjuk állni. A kuglóf magától ki fog csúszni a formából.
A kihűlt kuglófot porcukorral szórjuk meg, vagy öntsük le csokimázzal.
Tea vagy kávé mellé kínáljuk! Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: