Miles & Meals

Kuglóf, nem csak vasárnapra

A polgári családok asztalairól vasárnaponként nem hiányozhatott a kuglóf. Ez az ünnepi formába bújtatott kalács a gazdagság szimbóluma volt. 

kuglof_1

Ez a recept a palicsi nagyszülőktől származik, sokszor teszteltük, így elmondhatom, hogy frissen a legnagyobb élmény beleharapni, de napok múlva is puha, omlós marad.   

kuglof_2

Hozzávalók:     

6 tojás

25 dkg cukor

25 dkg liszt

1 sütőpor

1 vaníliás cukor

9 kanál víz (1 dcl.)

9 kanál olaj

2 kanál kakaó, dió, mazsola, szárított gyümölcs, darabos csoki

A csokimázhoz:

100 gr csoki

pici tej

pici margarin

Elkészítés:

A 6 tojás sárgáját 25 dkg cukorral keverjük ki, adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot, a vizet, az olajat, és a hat tojás fehérjének felvert habját.

Ha van, dobáljuk bele a diót, a csokidarabokat, stb.

A masszát felezzük el, az egyik feléhez keverjünk kakaót.

A kuglóf sütőformát kenjük ki vajjal, és szórjunk bele grízt (a kürtőre is jusson.) Öntsük bele a masszákat egymás után, villával picit kavarjuk fel. 

Előmelegített sütőbe nagyjából 150 fokon cca 1 órán át süssük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e.)

Ha kisült, fordítsuk le, hagyjuk állni. A kuglóf magától ki fog csúszni a formából.

A kihűlt kuglófot porcukorral szórjuk meg, vagy öntsük le csokimázzal. 

Tea vagy kávé mellé kínáljuk! Jó étvágyat!

 

 

 

 

Címkék: , , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!