Az ún. Mercat de la Boqueria Európa egyik legnagyobb és leghíresebb piaca, valódi gasztronómiai élménysokk.
Barcelona fő sétálóutcájáról, a la Rambla-ról nyíló hely nem mindennapi ízek, illatok és színek csábító kavalkádja. Ez utóbbit megpróbáltam fotókkal szemléltetni, de a hely különleges hangulatát élőben tudjuk igazán magunkba szívni.
Történelme az 1200-as évekre nyúlik vissza. A legenda szerint az akkori király egyik embere itt ölt le egy hegyi kecskét – katalánul „boc” –, így innen ered a piac mai neve, a Boqueria. Az 1700-as évekre egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, majd 1840-ben megérkeztek az első kereskedők, és St. Joseph napján nagyszabású ünnepség keretében tették le a Boqueria alapköveit. Innen származik a „Mercat de Sant Josep de la Boqueria” elnevezés. Az 1900-as évek elején már megjelentek a halárusok, és megépítették a ma is látható fémtetőt.
Mára a központi elhelyezkedés, a jellegzetes hangulat és a színes termékskála kötelező látványossággá avanzsálta a piacot. Nyitvatartása is kedvező, hiszen vasárnap kivételével a hét minden napján reggel 8-tól este fél9-ig látogatható. Ha szeretnénk elkerülni a hömpölygő turistaáradatot, akkor érdemes a reggeli órákban belevetni magunkat a katalán piaci árusok sokaságába. Amint az ember beteszi a lábát, nem győzi kapkodni a fejét a színesebbnél színesebb pultok között. Mediterrán gyümölcsök, magvak, húsok, sonkák, sajtok, fűszerek, gumicukrok, csokoládék, különféle halak, tengeri herkentyűk és sokszor még az ollójukat mozgató rákok várják leendő fogyasztóikat.
Ha nézelődés közben megéhezünk vagy megszomjazunk, helyben készített meleg ételekkel, könnyebb falatkákkal és friss gyümölcsből készített smoothie-kkal kényeztethetjük magunkat. A pultok fényképezése sajnos nem megengedett, ellenben ha vásárolunk ezt-azt, kattinthatunk néhányat. Ha nem sikerül fotózni, akkor se keseredjünk el, mert a katalán piaci nyüzsgés biztosan maradandó élményt nyújt.
Galéria:
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: