Az étcsokit és a málnát mintha egymásnak teremtették volna: megunhatatlan párost alkotnak. Az Excel torta is ebben az ízben készült egy kedves barátnőm szülinapjára.
A sztori röviden az, hogy Orsi barátnőm is belépett az ellenállhatatlan negyvenes nők klubjába, én pedig ezen apropóból felajánlottam, hogy sütök egy tortát.
Az egyeztetés során kiderült, hogy Orsinál a csokitorta a favorit: pontosabban a csokis csoki. A tésztája is legyen csokis és a krémje is legyen csokis. Na, ezen a ponton kaptam szívbajt, mert bevallom, a csokitortában eddig semmi fantáziát nem láttam, de ez biztos azért van, mert a cukrászdák kínálatától sosem jöttem izgalomba. Jött a szakácskönyvek böngészése, a rokonok, barátok telefonos zaklatása egy baromi jó receptért, míg végül a neten futottam rá Martha Stewart málnás csokitortájára.
Az Excel név egy belső vicc… (Orsi beceneve :)…)
A táblázat miatt egy 22×30-as tepsit használtam, amiből kb. 24 óriási szelet lett.
Hozzávalók:
A torta tésztájához:
375 g liszt
60 g holland kakaó
1 zacskó (kb. 10 g) sütőpor
2 tk só
340 g vaj (szobahőmérsékletű)
500 g cukor
6 tojás (szobahőmérsékletű)
1 tasak Dr. Oetker Finesse: Bourbon Vanília
500 g író (szobahőmérsékletű)
225 g étcsoki (min. 70%)
Elkészítés:
175 fokosra tekerd a sütőt, alsó-felső sütésre. Míg bemelegszik, addig egy nagy tálba keverd össze a lisztet, a kakaót, a sütőport és a sót. Egy másik mély tálban a vajat keverd ki a cukorral (gyors fokozaton fehéredésig). Ehhez egyenként add hozzá a tojásokat. Martha Stewart recepjében ezen a ponton egy málnás alkoholos ital szerepel, amit vaníliára cseréltem. Végül az írót (Auchanban lehet kapni) is öntsd bele és keverd el. A száraz hozzávalókkal keverd össze (a kézi mixer alacsony fokozatán).
A csokit gőz fölött olvaszd meg, ha kihűlt, add azt is hozzá a tésztához.
A nyers tortaalapot oszd 3 részre, sütőpapírral bélelt tepsiben egyesével süsd kb. 25 percig. Ha kész, vedd ki a tepsiből, hogy rácson hűljön.
A málnás krém hozzávalói:
340 g málna
300 g cukor
4 ek citromlé
1 csipet só
Elkészítés:
A málna felét a cukorral, a citromlével és a sóval tedd fel egy lábosban főni. Forrald 2 percig, utána alacsony hőfokon további 10 percig, míg zselés, ragacsos nem lesz. Közben kanállal pépesítsd. Ha kész, fél óráig hűtsd, majd a málna másik felét is add hozzá és keverd el.
ééés végül a csoki borítás hozzávalói:
560 g cukor
37 g holland kakaó
1 csipet só,
340 g krémsajt (szobahőmérsékletű)
340 g vaj (szobahőmérsékletű)
500 g csoki
360 g tejszín
Elkészítés:
Egy tálban keverd össze a porcukrot a kakaóval és a sóval. Egy másik tálban gyors fokozaton a krémsajtot a vajjal keverd össze, majd alacsony fokozatra állítva a kézi mixert add hozzá a kakaós részt. A felolvasztott csokit lehűtve keverd hozzá! A végén a tejszínt is öntsd bele és keverd simára.
Ezzel a csokis krémmel jó vastagon borítsd be a tortád. Nyugi, még dekorációnak is marad krém. A tálaláshoz nem árt egy kis laza tejszínhab is.
Ui.: A buli olyan jól sikerült, hogy elfelejtettem a torta belsejéről fotót készíteni, hogy lássátok a málnakrémet és a málnadarabokat. Úgyhogy a végére itt van Mártáé, így nézett ki az Excel torta is: