Excel torta nem csak geekeknek!

Az étcsokit és a málnát mintha egymásnak teremtették volna: megunhatatlan párost alkotnak. Az Excel torta is ebben az ízben készült egy kedves barátnőm szülinapjára.

A sztori röviden az, hogy Orsi barátnőm is belépett az ellenállhatatlan negyvenes nők klubjába, én pedig ezen apropóból felajánlottam, hogy sütök egy tortát

Az egyeztetés során kiderült, hogy Orsinál a csokitorta a favorit: pontosabban a csokis csoki. A tésztája is legyen csokis és a krémje is legyen csokis. Na, ezen a ponton kaptam szívbajt, mert bevallom, a csokitortában eddig semmi fantáziát nem láttam, de ez biztos azért van, mert a cukrászdák kínálatától sosem jöttem izgalomba. Jött a szakácskönyvek böngészése, a rokonok, barátok telefonos zaklatása egy baromi jó receptért, míg végül a neten futottam rá Martha Stewart málnás csokitortájára

Az Excel név egy belső vicc…  (Orsi beceneve :)…)

A táblázat miatt egy 22×30-as tepsit használtam, amiből kb. 24 óriási szelet lett.

Hozzávalók:

A torta tésztájához:

375 g liszt

60 g holland kakaó

1 zacskó (kb. 10 g) sütőpor

2 tk só

340 g vaj (szobahőmérsékletű)

500 g cukor

6 tojás (szobahőmérsékletű)

1 tasak Dr. Oetker Finesse: Bourbon Vanília

500 g író (szobahőmérsékletű)

225 g étcsoki (min. 70%)

Elkészítés:

175 fokosra tekerd a sütőt, alsó-felső sütésre. Míg bemelegszik, addig egy nagy tálba keverd össze a lisztet, a kakaót, a sütőport és a sót. Egy másik mély tálban a vajat keverd ki a cukorral (gyors fokozaton fehéredésig). Ehhez egyenként add hozzá a tojásokat.  Martha Stewart recepjében ezen a ponton egy málnás alkoholos ital szerepel, amit vaníliára cseréltem. Végül az írót (Auchanban lehet kapni) is öntsd bele és keverd el.  A száraz hozzávalókkal keverd össze (a kézi mixer alacsony fokozatán).

A csokit gőz fölött olvaszd meg, ha kihűlt, add azt is hozzá a tésztához.

A nyers tortaalapot oszd 3 részre, sütőpapírral bélelt tepsiben egyesével süsd kb. 25 percig. Ha kész, vedd ki a tepsiből, hogy rácson hűljön.  

A málnás krém hozzávalói:

340 g málna

300 g cukor

4 ek citromlé

1 csipet só

Elkészítés:

A málna felét a cukorral, a citromlével és a sóval tedd fel egy lábosban főni. Forrald 2 percig, utána alacsony hőfokon további 10 percig, míg zselés, ragacsos nem lesz. Közben kanállal pépesítsd. Ha kész, fél óráig hűtsd, majd a málna másik felét is add hozzá és keverd el.

ééés végül a csoki borítás hozzávalói:

560 g cukor

37 g holland kakaó

1 csipet só,

340 g krémsajt (szobahőmérsékletű)

340 g vaj (szobahőmérsékletű)

500 g csoki

360 g tejszín

Elkészítés: 

Egy tálban keverd össze a porcukrot a kakaóval és a sóval. Egy másik tálban gyors fokozaton a krémsajtot a vajjal keverd össze, majd alacsony fokozatra állítva a kézi mixert add hozzá a kakaós részt. A felolvasztott csokit lehűtve keverd hozzá! A végén a tejszínt is öntsd bele és keverd simára.

Ezzel a csokis krémmel jó vastagon borítsd be a tortád. Nyugi, még dekorációnak is marad krém. A tálaláshoz nem árt egy kis laza tejszínhab is.

Ui.: A buli olyan jól sikerült, hogy elfelejtettem a torta belsejéről fotót készíteni,  hogy lássátok a málnakrémet és a málnadarabokat. Úgyhogy a végére itt van Mártáé, így nézett ki az Excel torta is:

Fotó: Con Poulos

Címkék: , , , , , , , ,
Tovább a blogra »