Ha szeretsz tévézés közben csipegetni, nassolni, akkor a guacamolét neked találták ki!
Egy-egy lusta estén, amikor már végre alszanak a gyerkőcök, kisajátítom a tévét, elterülök a kanapén, és bekészítek egy tál nasit. A pattogatott kukorica helyet azonban mostanában mártogatósokat készítek, elvégre az egészségesebb, így kevésbé gyötör a lelkiismeret.
Persze tudom, hogy az lenne a legjobb, ha kibírnám rágcsa nélkül, de csak a Trónok harca rajongók tudják, milyen stresszel jár egy-egy epizód.
Az avokádó Mexikóban a mindennapi étkezés része, reggelire gyakran fogyasztják pirítósra szeletelve, pici tengeri sóval megbolondítva. A guacamole, vagyis ez a fűszerekkel, zöldségekkel megbolondított pikáns ízű avokádókrém már az aztékok korában is ismert volt.
Hozzávalók:
2 db avokádó
fél lime (zöldcitrom), vagy citrom leve
1 kisebb fej hagyma, lehet lilahagyma is
2 gerezd fokhagyma
1 db nagy paradicsom, vagy 5-6 koktélparadicsom
só, bors
2 ek főzőtejszín vagy tejföl
só, bors
Elkészítés:
A recepthez zöld héjú, puha húsú avokádó kell. (Picit megnyomogatva lehet érezni, hogy jó-e, de ha még kemény, ablakpárkányra téve 1-2 nap alatt megpuhul.)
Vágd föl az avokádókat, és szedd ki a húsukat, darabold fel. A hagymát is vágd nagyobb darabokra. Nekem pici koktélparadicsomjaim voltak, ezekből hármat beledobtam egy késes aprító gépbe, és összeturmixoltam. Préseld ki egy fél citrom levét és add az avokádóhoz. Nyomj a krémhez fokhagymát, fűszerezd sóval, borssal. Ezen kívül lehet még fűszerezni koriander zölddel vagy csilipaprikával, de ezt én kihagytam. Lazítsd fel két evőkanál főzőtejszínnel. Díszítésnek pár apróra vágott paradicsomot dobj a tetejére.
Gyakran tortilla csipsszel fogyasztják, de az egészséges életmód jegyében nyugodtan próbáld ki hasábra vágott uborka, répa vagy cukkini szeletekkel.
Egészséges csipsz receptünk is van: https://milesandmeals.cafeblog.hu/2013/03/28/egeszseges-csipsz-letezik/
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: