Gazdag és sűrű palacsintatészta gyümölccsel feldobva, sütőben kisütve, franciául kiejtve.
A clafoutis (ejtése: kla-fu-tí) eredetileg magozatlan fekete cseresznyéből készült francia desszert, amit nyugodtan elkészíthetünk bármilyen más idénygyümölccsel is.
Tegnap érett, puha sárgabarackokat kaptam, azokat használtam fel a tejespitéhez, de a gyerekeknek annyira ízlett, hogy muszáj elkészítenem az eredeti, cseresznyés változatot is.
Hozzávalók:
4 tojás
8 dkg cukor
1 dl tej
2 dl tejszín
1 vanília rúd vagy aroma (Dr. Oetker Finesse Bourbon Vanília)
csipet só
10 dkg liszt
gyümölcs (pl. 10 db. érett sárgabarack)
pici vaj
Elkészítés:
A tojásokat a cukorral alaposan elkevered, hozzáöntöd a tejet és a tejszínt. Tovább kevered a vanília kikapart magjainak és a só hozzáadásával. Apránként hozzászitálod a lisztet. Ha csomómentes, akkor kész is.
Kivajazod a piteformát és beleszeleteled a gyümölcsöt. Felöntöd a masszával, és beteszed a sütőbe. Előmelegített sütőben, alsó-felső álláson, 175-180 fokon 35 percig sütöd.
Amikor langyos, porcukorral megszórva tálalod.
A sárgabarack fanyarkás íze jól kiegészíti a tejespite édességét.
Ezt holnap is megsütöm! Hogy miért? Mert finom, gyors, könnyű, elronthatatlan. Kell ennél több?
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: