Csempéssz egy kis napfényt a poharadba!
A kertem olyan, mint egy dzsungel; ránézésre nem túl szép látvány, a balkon aranya díjra nem is pályáznék vele, de arra pont jó, hogy reggel kiséltáljak, és a kutya vakargatása közben lecsipegessem a termést.
Nem csak friss zöldségek és bogyós gyümölcsök teremnek ám nálam, de egy jó nagy területre fűszer- és gyógynövényeket is ültettem.
Össze-vissza nőnek a fodor- és borsmenta bokrok, alattuk kiirthatatlanul terjeszkedik a citromfű, de van kakukkfű, tárkony, zsálya, körömvirág, levendula és rozmaring is.
Ezek csak úgy vannak; nőnek, mint a dudva. Eddig nem sok mindenre használtam őket, nagy ritkán citromfűteát készítettem, néha a limonádémba csíptem egy-egy levél mentát. Idén azonban egy barátnőmnél olyan frissítő, finom mentaszörpöt ittam, hogy egyből elkértem a receptjét, és gyorsan elkészítettem a szörpjeimet.
A mentát érdemes még virágzás előtt, nyár elején/közepén elkészíteni, mert akkor intenzívebb az íze…
de a citromfűszörp projektbe most is belevághattok.
Amikor előveszem az üvegcséket, olyan, mintha a magát a nyarat, a napfényt tölteném a poharamba.
Hozzávalók:
2 nagy csokor frissen szedett menta- vagy citromfűlevél
1.5 kg cukor
2 l víz
2 citrom
5 dkg citromsav
Elkészítés:
A frissen szedett menta és citromfűleveleket a száráról lecsipegetjük, alaposan átmossuk.
A citromokat felkarikázzuk.
A vízbe beletesszük a leveleket és a karikára vágott citromot, és egy napra hűtőbe tesszük.
Másnap hozzáadjuk a citromsavat és a cukrot, majd kevergetés mellett felforraljuk. Tíz percig főzzük.
Tisztára mosott üvegekbe (szűrőn keresztül) még melegen belecsűröljük a szörpöt.
Az üvegeket egy rövid ideig lefektetjük, hogy vákuum keletkezzen, majd takarók közé, száraz dunsztba helyezük. Szépen hagyjuk kihűlni.
Citromkarikával és jéggel fogyasszuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: