Egy egész tepsinyi el szokott fogyni.
Igazi olasz egytálétel. Nem mondanám, hogy gyorsan kész van, de megéri a fáradozást!
Az eredeti recept alapján pecorino sajt is kell bele, amit nem lehet minden boltban kapni. (A nagyobb hipermarketek kínálatában szerepel.) A pecorino az juhtejből készült kemény sajt, de ha ilyet nem kapunk, akkor helyettesíthetjük kecskesajttal.
Hozzávalók (4 személyre):
25 dkg makaróni
1 tojás
15 dkg pecorino sajt (reszelve)
1 ek dijoni mustár
só
bors
4 paradicsom
15 dkg trappista
6 dkg márványsajt
1 marék napraforgómag
6 dl tej
2-3 babérlevél
10 szem fekete bors
1 késhegynyi szercsendió
3 szelet vöröshagyma
6 dkg vaj
6 dkg liszt
Elkészítése:
A makarónit főzzük meg a dobozára írt instrukciók alapján. Szűrjük le és csöpögtessük le, majd öntsük a tepsibe.
Készítsünk besamelmártást: a tejet öntsük egy lábosba, adjuk hozzá a babérlevelet, a szecsendiót, a borsot és a hagymaszeleteket. Amikor forrni kezd, húzzuk le a tűzről. Hagyjuk pihenni. Addig a vajat olvasszuk fel és keverjük hozzá a lisztet. Folyamatos kevergetés mellett apránként öntsük hozzá a leszűrt tejet, és addig keverjük, amíg sima nem lesz.
A tojást villával verjük fel. A tojást, a lereszelt peccorino sajtot, a mustárt, a sót és a borsot keverjük a besamelmártáshoz.
Ezt a keveréket kanalazzuk a tésztára. Tegyük rá a felszeletelt paradicsomot.
Morzsoljuk szét a márványsajtot, szórjuk meg a paradicsomszeleteket, majd hintsük meg a reszelt trappistával.
A tetejére egy maréknyi napraforgómagot szórjunk.
Előmelegített sütőben 180 fokon fél órán át süssük, míg a teteje aranybarna nem lesz.