Miles & Meals

Konyhai kísérletek, melyek kivételesen jól sültek el

Íme 10 népszerű étel és ital, mely a véletlen szüleménye

 

Ezekből a konyhai baklövésekből, hibákból, kísérletezésekből született ételek és italok ma már annyira közismertek, hogy nem is gondolnánk, hogy a véletlennek köszönhetjük a létezésüket.

  1. Tarte tatin

A legenda szerint a Tatin nővérek bakijának köszönhető ez a népszerű desszert, akik Franciaországban vezettek fogadót az 1880-as években. Mikor egy stresszes napon kicsit a tűzön felejtették a vajas, cukros almát, az jobban megpirult a kelleténél. Úgy mentették meg a tölteléket, hogy tésztát terítettek rá, rásütötték és kiborították. Így keletkezett a fordított almatorta, melynek a karamellizálódott gyümölcs a jellegzetessége. 

  1. Crépe Suzette

A franciák narancsöntetes, flambírozott sült palacsintáját egy 14 éves szakácstanoncnak, Henri Charpentienek köszönthetjük. A legenda szerint 1895-ben a walesi herceg, a későbbi VII. Eduárd angol király előtt készítette el az ételt, amikor az hirtelen lángra kapott. Szerencséjére a felszolgált desszert mindenkinek ízlett. Hogy ki is az a Suzette nevű hölgyike, akiről a palacsintát elnevezték, azt senki se tudja… 

  1. Csokis keksz

Vagyis a híres „chocolate chip cookie”… Az 1930-as években Ruth Graves Wakefield és családja egy panziót működtetett. Ruth kakaós kekszet szeretett volna sütni a vendégeknek, de elfogyott a kakaó. Talált otthon csokit, amit apróra vágva hozzákevert a tésztához, abban a reményben, hogy majd az elolvad sütés közben, és a kakaóhoz hasonlóan végül barna színű kekszet kap. A csokidarabok ugyan megolvadtak, de csak „bepöttyözték” a kekszeket ahelyett, hogy azok barna tallérokká változtak volna. Azóta is imádjuk!

  1. Tölcsér

A fagyit az 1904-es Világkiállításig poharakban szolgálták fel. Ott azonban egy fagylatos standnak olyan jól ment az üzlet, hogy kifogytak a poharakból. A fagyis pult mellett egy ostyasütő stand állt, melynél alig volt forgalom. A két tulaj gyorsan összeült, és kitalálták, hogy összetekert ostyában is lehet a fagyit „tálalni”. Az újdonság annyira elterjedt, hogy azóta is tölcsérben kapjuk a fagyit. 

  1. Chips

A burgonyaszirom amerikai találmány, melyet egy kötekedő vendégnek és egy ideges szakácsnak köszönhetünk. A kuncsaft túl vastagnak találta a sültkrumplit, és folyamatosan visszaküldte a konyhába, mígnem George Crum, a szakács olyan vékonyra szeletelte a burgonyát, hogy szinte át lehetett rajta látni. A papírvékony szeleteket forró olajban kisütötte és jól megsózta. A végeredmény ropogós, pillekönnyű krumpliszirom lett, melynek népszerűsége 1853 óta töretlen.

  1. Worcestershire szósz

Worcestershire szósz szülőatyjai brit vegyészek, John Wheeley Lea és William Henry Perrins voltak a XIX. században. Egyik ügyfelük az indiai konyhára emlékeztető, jellegzetes ízű szósz elkészítésével bízta meg őket. A szósz azonban annyira erős lett, hogy képtelenség volt megenni. Néhány évre eltették a spájzba, és mikor újra elővették, a legnagyobb meglepetésükre az tökéletes volt mind ízében, mind színében, mind állagában.

  1. Szendvics

Sandwich ötödik grófja, John Montagu megszállott kártyajátékos volt, és egy percre sem akarta megszakítani a partit, ezért szolgálóját arra kérte, hozzon neki húst két kenyérszelet között, mert ezt gyorsan meg lehet enni anélkül, hogy abba kellene hagyni a játékot. Amikor a gyerkőcnek szendvicset csomagolsz, jusson eszedbe, hogy mindezt egy zsugásnak köszönheted.

  1. Jégkrém

A pálcikás jégkrém is egy amerikai „baki” eredménye. A 11 éves Frank Epperson is szeretett volna szénsavas üdítőt inni, amely akkoribban lett igen népszerű, de nem volt pénze venni. Így egy pohár vízbe ízesített port kevert. A poharat viszont elfelejtette bevinni a szobába, és az esti hidegben a víz megfagyott benne. Másnap reggel a fiú a legnagyobb meglepetésére kiemelte a szívószállal együtt a pohárnyi jéggé fagyott ízes vizet. Frank 1924-ben szabadalmaztatta a találmányát, melyet pénzszűkében öt évvel később eladott.

  1. Kukoricapehely

A rohanós reggelek kötelező ételét, a kukoricapelyhet egy testvérpárnak köszönhetjük, John Harvey Kelloggnak és Will Keith Kelloggnak. A testvérek egyik tagja a búzát vízben felejtette, ami majdnem teljesen szétázott. Kidobni nem akarták, így kísérletezni kezdtek; próbáltak belőle tésztát gyúrni. Viszont amikor sodrófával nyújtani kezdték a tésztát, az kis pelyhekre esett szét. Kelloggék kisütötték a pelyheket, és másnap felszolgálták az általuk üzemeltetett szanatórium lakóinak. Akkora sikere lett, hogy pár hónappal később már szabadalmaztatták a pehely készítésének „titkát”. 1896-ban Granose névvel jegyezték be a terméket. Ezt követően más gabonákkal is kísérleteztek, és kiderült, hogy a kukorica a legalkalmasabb pehely gyártásra. A testvérek között később nézeteltérés alakult ki, mert Will cukrot akart a termékhez adni, de John ellenezte azt. A „testvérháború” 15 éven át tartott, és ugye tudjuk, ki nyert…

  1. Coca-Cola

A világ legnépszerűbb üdítőjét John Pemberton gyógyszerész találta fel. Pemberton a polgárháborúban súlyos sérülést szerzett, és fájdalomcsillapítóként morfiumot használt, melytől hamarosan függő lett. Ezt a függőséget szerette volna gyógyítani, és a morfiumot más szerrel pótolni. A kóla eredetileg a kóladió és a kokacserjelevél kivonatával dúsított bor volt. Az akkortájt bevezetett alkoholtilalom miatt azonban kikerült belőle az alkohol. A szénsav viszont egy totális véletlennek köszönhetően került az italba, és csak azért hagyta benne a feltaláló, mert akkoriban a szénsavnak jó egészségügyi hatásokat tulajdonítottak. Az 1886-os értékesítésekor kólát úgy hirdették, mint – a morfiumfüggőség mellett – a migrént, impotenciát, emésztési zavarokat és idegrendszeri problémát gyógyító szert. A siker viszont elmaradt, így két évre rá Pemberton eladta a receptet és a jogokat. Tudjuk, azóta mekkora világmárka lett belőle.

Szóval, ha úgy érzed, elrontottad a sütit, mert mást kevertél bele, mint amit a recept szerint kellett volna, vagy improvizáltál, és hozzáadtál ezt-azt, a végeredmény pedig totál nem úgy néz ki, mint a szakácskönyv fotóján, nehogy kidobd! Tálald úgy, mintha az egy világhírnév előtt álló kulináris ritkaság lenne!

 

Cikk forrása: www.gourmetguides.hu, wikipedia.org

Képek forrása: www.unsplash.com, www.museumoficecream.com, www.bonappetit.com, allrecipes.com.br, www.coca-colacompany.com

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!