Különlegesek, finomak és szépek. Ráadásul egyszerűen és gyorsan elkészíthetjük a mézes csemegéket. Bármilyen befőttes üveget felhasználhatunk, viszont ha ajándéknak szánjuk, érdemes több időt szánni egy tetszetős üveg felkutatására. Néhány színes masni és egy saját készítésű címke egyedivé varázsolja a mézes csuport.
Citromos – gyömbéres méz
A téli hideg és borongós napokat már rég magunk mögött hagytuk, ám egy finom mézes tea bármikor jól esik, akár jégkockákkal lehűtve is. Az itt-ott lappangó vírusokat pedig könnyedén legyőzhetjük vele, ha megbolondítjuk egy kis citrommal és gyömbérrel.
Karikázzunk fel egy citromot és kockázzunk fel egy gyömbérdarabot. Egymásra rétegezve helyezzük őket egy üvegbe úgy, hogy azt félig ellepjék. Öntsük fel akácmézzel vagy hársfamézzel, és jól zárjuk le a tetejét. Fogyasztás előtt legalább egy teljes hétig haggyuk állni, hogy összeérjenek az ízek. A citrom és a gyömbér hatóanyagai is elvegyülnek a mézzel. Reggelente elég egy teáskanálnyi belőle, hogy a védelmet növelje a kórokozókkal szemben.
Grapefruit és lime karikák mézágyon
A keserű, fanyar és édes ízek találkozása jól kiegészítik egymást. A grapefruit vírus, baktérium és gombaölő hatása révén a fenti recepthez hasonlóan hasznunkra válhat a betegségek leküzdésében. A méz aranyló színe, a citrusfélék rózsaszínű-pirosas és zöld szeletei jól mutatnak egymással, így sajátkészítésű ajándéknak is jó választás.
Aszalt gyümölcsös, diós méz
Klasszikus megoldás, ha a mézet egy dióval és asztalt szilvával, sárgabarackkal teli üvegbe öntjük. Finom kiegészítője lehet szárazsüteményeknek, müzlinek és vanília fagylaltnak is. A diót tetszés szerint helyettesíthetjük mogyoróval, tökmaggal és mandulával is.
Levendulás, rebarbarás méz
Ha igazi különlegességre vágyunk, gyűjtsünk össze és szárítsunk ki fél maroknyi levendula virágot. Morzsoljuk össze őket, így megszabadulhatunk a felesleges zöld szárától. A levendula domináns aromája miatt keveset használjuk belőle. A rebarbarát fel is karikázhatjuk, de tetszés szerint nagyobb darabokra is vághatjuk. Savanykás íze ellensúlyozhatja a méz édességét.
Fűszeres méz
Bátran kísérletezzünk a különböző összetevőkkel és fűszerekkel. Fahéj, csillagánizs és szegfűszeg darabokat is felhasználhatunk, kevés szerecsendiót is reszelhetünk a mézbe. Csak a fantáziánkon és az ízlésünkön múlik, hány variációt készítünk el.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: