Miles & Meals

Igyál forró csokit ha másnapos vagy

Gasztronómiai tippek terén hihetünk a franciáknak. Palau-de-Cerdagne nevű kis pireneusi faluban már több mint 300 éve kúrálják a másnaposságot forró csokival, a xicolatada-val.

 

csoki_5

 

Augusztus 16-án Xicolatada, vagyis csoki fesztivál!

Augusztus 15- én ugyanis a bor és mámor ünnepén a falubeliek jól felöntenek a garatra, másnap pedig a falu főterén egy hatalmas üstben titkos recept alapján a “csokoládé mesterek” megfőzik a forró csokit, amitől elmúlik minden bajuk.

csoki4

 

Az ünnepre szépen felöltöznek, katalán hagyományoknak megfelelő ruhákba, és pontosan 11-kor nyílt tűznél egy hatalmas üstbe öntik a hozzávalókat.

csoki_6

 

Majd keverik és keverik…. a helyi specialitást.

csoki_1

 

Túl sok turistát nem vonz az esemény, mert egy 2007-es adat alapján 3000 látogató jelent meg, viszont ők 800 liternyi forró csokit megittak.

csoki_2

 

A legenda szerint azért alakult itt ki a forró csokifőzés hagyománya, mert a falu közel volt az egykori Spanyol birodalom határához. A spanyolok pedig a Latin-amerikai gyarmataikról hozták be a csokoládéhoz szükséges kakaóbabot, a csempészek pedig eljuttatták a határon túlra.

csoki_3

 

Amúgy ez a dél-franciaországi falu is egy kis gyöngyszem, már a látványába is beleszerettünk. Muszáj egyszer ellátogatni, pláne ha még csokit is kapunk!

PalauDeCerdagne

 

Még több csokis cikk:

Tartsatok velünk Belgiumba!

Amikor a csoki nem hizlal

 

A cikkben szereplő képek a rendezvény FB oldaláról vannak.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!