Miles & Meals

Ez nem pite! A TOP 3 vajdasági sütemény receptje

 

Amikor a minap a MyBalkan blogon megláttam az apróra vágott vöröshagymával tálalt csevapok fotóját, rögtön utána a sopszka salátát, egyből összefutott a nyál a számban, ezzel egyidőben a fejemre is csaptam, hogy a balkáni konyha bemutatása miért is nem jutott hamarabb az eszembe!

 

Szerencsémre a szerb konyha terén nem csak információhoz, hanem kóstolóhoz is elsőkézből jutok, mivel a férjem szülei Palicson, Szabadka mellett élnek. Budapestről két óra alatt autóval kényelmesen le lehet utazni, csak a határt kell kifogni.

Anyósom vajdasági főztjét nyugodtan hívhatjuk fúziósnak, mert a magyar konyha, a szerb konyha, de még néhány török és görög eredetű étel is beolvadt a mindennapi eledelek közé. Ez leginkább a desszerteknél mutatkozik meg.

Itt a TOP 3 kedvenc vajdasági süteményem:

 

1: Kapros gibanica

 

gibanica

Aki nem szereti a kaprot, nyugodtan kihagyhatja.

 

Ezt a süteményt sokszor előételként, vagy leves után második fogásként is eszik, mert nem édes túrós a tölteléke.

Kicsit hasonlít a túrós burekra, de ennél rétegenként töltik a rétestésztát.

Gyerekzsúrokra ilyet rendszerint készítek, hogy a lelkemet megnyugtassam, a kölkök nem csak cukros vackokat esznek.

Kihűlt állapotban sokkal finomabb, mint melegen, de erre nem sok esély van.

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 500 g. túró
  • 2 dl. tejföl
  • 2 dl. joghurt
  • 2 dl. olaj
  • 2 dl. szénsavas ásványvíz
  • 1 kk. só
  • kapor ízlés szerint (2 kanál szárított kapor simán mehet bele)
  • 2 csomag réteslap

Elkészítés:

Összekeverem a hozzávalókat, majd a kivajazott/zsírozott tepsibe 1 db. réteslapot leteszek. Rámerek egy merőkanálnyit a masszából, majd egyenletesen elkenem rajta. Ha kevésnek tűnik, akkor lehet még tölteléket tenni rá. Erre még egy réteg réteslap jön, majd arra is massza és így tovább. Réteslappal zárom a tetejét és hústűvel megszurkálom a rétegenként rakott tésztát, hogy menjen ki belőle a levegő. A sütés előtt egy órát pihenni hagyom. 200 fokra előmelegített sütőben fél órát sütöm.

 

2: Krémpite

 

krempita_2

Olyan, mint a házi krémes: roppanós tető, lágy, selymes töltelék

Szabadka cukrászdáit járva a pultok mögül mindig két habos csoda, egy sárga és egy fehér, kelleti magát.

Az egyik a krémpite, a másik a „sampite”. A férjem esküszik, hogy ez utóbbit képtelenség megenni, annyira édes, az elsőt viszont anyósom házilag is rendszeresen elkészíti.

A nagy habzsi-dőzsiben előfordul, hogy a tetőt diszkréten félretesszük, a tölteléket pedig lekanalazzuk az alsó lapról, de természetesen nem ez a javasolt elfogyasztási módja.

 

 

 

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 1 zacskó vanillin cukor
  • 8 tojás
  • 400 g. cukor
  • 200 g. liszt
  • 1 csomag leveles tészta

Elkészítés:

A levelestésztát kinyújtjuk, majd két egyenlő részre osztjuk. Külön-külön kisütjük őket, majd félretesszük hűlni.

Az 1 liter tejet és a a vanillin cukrot egy lábosban felforraljuk

Ezalatt a 8 tojás sárgáját 300 g. cukorral kikeverjük, majd 200 g. lisztet hozzákeverünk

Lassan ráöntjük a felforralt tejet, folyamatosan keverve. Tovább főzzük, amíg sűrű nem lesz.

Hat tojás fehérjét kemény habbá verek 100 g. cukorral, majd ezt is belekeverem óvatosan a krémbe.

A kisütött, kihűlt lapokat megtöltjük,  a tetejét tálalás előtt porcukorral meghintjük.

Érdemes a felső lapot kockákra felszelve visszatenni, mert akkor a süti felvágásánál nem nyomjuk ki a krémet.

 

3: Baklava

baklava

Vigyázzunk, hogy eltaláljuk a szirup helyes arányát. Az se jó, ha száraz, de az se, ha tocsog.

 

Török eredetű a baklava, de nincs olyan háztartás, ahol ezt ne készítenék, vagy olyan cukrászda, ahol ne lehetne kapni ezt a jó kis diós, szirupos sütit.

Kakaós is van, de nálunk a klasszikus vált be.

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 1 pohár (2 dl.) joghurt
  •  2 joghurtos pohárnyi cukor
  • 1 joghurtos pohárnyi olaj
  • 1 sütőpor
  • 25 dkg. darált dióbél
  • ½ kg. rétestészta

Elkészítés:

A hozzávalókat (kivéve a rétestésztát és a diót) jó összekeverem. A tésztát laponként megkenjük a masszával, minden harmadik lapot megszórunk darált dióval mazsola is mehet rá annak, aki szereti.

Tésztával zárunk. A felső lapot a tepsiben háromszögekre szeleteljük. 200 fokon sütjük, amíg szép barna nem lesz.

A cukorsziruphoz:

  •  2,5 joghurtos pohárnyi víz
  • 2,5 joghurtos pohárnyi cukor

Ezt felforralom, és ha félig kihűlt ráöntjük a már kisült, de nem forró tésztára. Jó, ha kis adagokban adjuk, hogy felszívódjon.

 

Mindhárom süti veszélyesen finom.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!