„A liliomfélék családjából származó, vadon termő növény, amely április-májusban hajt ki az aljnövényzetben. Két nagy levelét könnyű összetéveszteni a gyöngyvirágéval. Intenzív illatú növény, és az avantgárd konyhaművészek körében manapság nagy tiszteletnek örvend.”
Tudod már, miről szól ez a bejegyzés? A Larousse gasztronómiai lexikonban a fenti sorok találhatók a medvehagyma címszó alatt.
Néhány éve kezdődött a rajongásom a medvehagyma iránt. Ismerőseim furcsán néztek rám, nem értették, mi vonz ebben az újra felfedezett fűszernövényben.
A név eredete
Egy népszerű magyarázat szerint a téli álmából ébredő medve elsőként ebből a növényből lakomázik, és innen kap új erőre.
Mire jó?
A medvehagymának (népies nevén sásihagyma) számos gyógyhatása ismert. Többek között erősíti az immunrendszert, vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik, gyomorbántalmakra, vértisztításra is kiváló.
Felhasználás
Ehetjük nyersen is, de sok ételt megbolondíthatunk vele. Saláta, túrókrém, pesto, mártás, főzelék, pogácsa, pite,… csak a kreativitásodon múlik, miben tudod még elképzelni. Én legutóbb egy frissítő krémlevest készítettem belőle.
Jubileumi gasztroünnep
Idén már tizedik alkalommal rendezik meg a Medvehagyma Fesztivált a Pécshez közeli Orfűn. A rendezvény kétnapos, a szervezők április 13-án és 14-én színes kínálattal várják az érdeklődőket. Ízelítő a legizgalmasabbnak ígérkező programokból: megnyitó a Medvehagyma szobornál, diákszakács párbaj, kisvonatozás a „Medvehagyma erdőbe” medvehagyma szedési lehetőséggel, medvehagyma cukorágyú. A kétkedő, de bevállalós barátaimnak idén hozok medvehagymás mézet, sajtot és csokit (!) is. Szerintem jövőre már együtt megyünk.
További információk a rendezvényről:
http://orfumuskatli.hu/hu/cikkek/2013/02/21/medvehagyma-fesztival
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: