Leesett az első hó, és izgatottan vártuk, elég lesz-e, hogy hógolyót gyúrhassunk, vagy egy pici hóembert. Sajnos, ami itt leesett, az inkább hungarocelldarabka-szerű volt, és hamar el is olvadt.
Így a kicsik csalódását a kedvenc sütimmel, a hólabdával orvosoltam. Ennek a sütinek egy napig, de minimum egy estén át állnia kellene a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek és a krém is megkeményedjen, de nem tudom mennyi fog megmaradni holnap reggelig.
Csakúgy, mint az első hó, ez is hamar el fog tűnni.
Hozzávalók:
- 200 g vaj
- 510 g porcukor
- 350 g liszt
- 40 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 tojás
- 6 dl tej
- 2 kk kakaó
- 1 sütőpor
- 100 g kókuszreszelék
A tészta elkészítése:
8 tojás sárgáját habosra keverünk 350 g porcukorral. (A porcukrot apránként adjuk hozzá.) Ezt követően 7 ek forró vizet is kanalanként hozzákeverünk. Külön edényben kimérjük a lisztet, bele a kakaót és a sütőport. Ezt folyamatos keverés mellett beleszitáljuk a porcukros tojásos masszába. A 8 tojás fehérjét kemény habbá verjük, majd azt is fakanállal óvatosan beleforgatjuk a tésztába. A tepsinket kivajazzuk és kilisztezzük, majd egy ujjnyi vastagon beleöntjük a tésztát. (Anyukám receptje szerint 2 azonos nagyságú tepsi kellene, de olyan nekem nincs, a lényeg az, hogy a tészta ne legyen túl vastag. De erről még írok…)
Előmelegített sütőben 180 C-on 25-30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta.
A krém elkészítése:
200 g vajat 160 g porcukorral habosra keverünk, majd félretesszük. 100 g lisztet, 40 g kristálycukrot, 1 vaníliás cukrot, 2 egész tojást és 6 dl tejet simára keverünk, majd gőz fölött sűrű, pudingszerű krémmé főzzük. Amikor ez a krém kihűl, belekeverjük a porcukros vajat. Robotgéppel habosra keverjük.
A süti összeállítása:
A tésztából pogácsaszaggatóval kerek formákat vágunk. Ha túl vastagnak látjuk a tésztát, (ami velem is megtörtént) félbevágjuk a korongokat, de ha laposabbak, akkor kettőt ragasztunk a krémmel össze. A sütike oldalát is megkenjük krémmel, és kókuszreszelékben megforgatjuk. Az igazi élmény, ha a tetejére is jut krém és kókusz, bár sokan ezt a lépést praktikussági okok miatt kihagyják.
Mint korábban írtam, érdemes egy éjszakára hűtőbe tenni, már ha marad belőle.
Nyam, nyam, nyam!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: