Keresztanyám évről évre ünnepekkor elkészíti ezt a konyakmeggyes, csokis és tejszínes tortacsodát, és mi minden alkalommal nyugtázzuk, hogy ez biza nagyon jó!
Egy baja van csak: két nap kell hozzá, hogy elkészüljön, mert a krémnek állnia kell egy estén át a hűtőben… és ezt nagyon nehéz kivárni!
A tortaalap
Hozzávalók:
4 tojás
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor (Holland, és nem instant)
10 gr. sütőpor
Elkészítés:
A 4 tojás sárgáját 20 dkg porcukorral felverem. Amikor kifehéredik, kanalanként hozzáadok 6 evőkanál vizet. Habverővel tovább keverem. Félre teszem.
Kimérek 20 dkg lisztet, majd kiszedek belőle 2 evőkanálnyit. Beleteszek 2 evőkanálnyi holland kakaóport, és elkeverem. Hozzákeverem a sütőport és a vaníliás cukrot. Ezt beleöntöm a tojásos, vizes tálba, és elkeverem.
Ekkor bekapcsolom a sütőt, 240 C-ra állítom, és előmelegítem. Kivajazom és kilisztezem a tortaformát.
A 4 tojás fehérjét kevés kristálycukorral kemény habbá verem. Ezt óvatosan beleforgatom a tésztába és elkeverem.
A sütő hőfokát visszaveszem 180 C-ra, és beteszem a tésztát sülni. Akkor kész, amikor kezd a széle elválni a forma falától, illetve, amikor már érződik az illata. Vigyázat, ha hamar nyitjuk ki, összeesik a tészta. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy jól átsült-e.
A krém
Hozzávalók:
8 dl. tejszín (a keresztanyám a Hulalára esküszik, de van más tejszín is, amit fel lehet szépen verni)
10 dkg cukor
20 dkg étcsoki
10 dkg rumos meggy (magozott meggybefőtt beáztatva egy kis rumba, pl. Captain Morgan-be)
2 dl rumos meggylé
(Mivel nálunk gyerekek vannak, így én kihagytam a rumot, sima meggyet használtam, de azzal is finom!)
Elkészítés:
A tejszínt a cukorral felteszem forrni, és beletördelem a csokit. Egyenletes keverés mellett felolvasztom a csokit. Amikor a tejszín emelkedni kezd, akkor leveszem a tűzről. Kihülés után hűtőbe teszem. Másnap kemény habbá verem a tejszínt.
A rumos meggyet kicsurgatjuk.
Az alsó tortalapot meglocsoljuk rumos meggylével (kanállal, hogy ne tocsogjon), majd megkenjük tejszínes csoki krémmel. Arra tesszük a kicsöpögtetett meggyeket. A torta tetejét és oldalát is megkenjük a krémmel. Nyomózsákba is teszünk krémet, és kis „fészkeket” készítünk a torta tetejére. A fészkekre egy-egy szem meggyet teszünk.
Fogyasztásig hűtőben tartjuk.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: