Ez olyan, amit csak veszel és eszel, míg észrevétlenül el nem fogy!
Az aprósüteményekkel mindig gondban vagyok: egy kezemen meg tudom számolni, mikor kóstoltam finom sajtos rudat, olyat, amit nem csak udvariasságból ettem meg. Vagy száraz volt, vagy íztelen, vagy mindkettő.
A neten futottam rá véletlenül a „legfinomabb sajtos rúd” recepjére, amit olyan sokszor elkészítettem, hogy már bizton állítom, tudom, mivel érdemes dolgozni, hogy az tényleg a legfinomabb legyen. A tapasztalat alapján pedig a kellő mennyiséget is beállítottam, mivel nálunk ebből az eredetileg megadott tételek nem bizonyultak elegendőnek.
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
25 dkg szobahőmérsékletű vaj (Házi vajjal sikerült a legjobban, de a bolti vaj is tökéletes. Margarinnal is lehet, de azzal nem ízlett annyira.)
2 tk só
1,5 dl tejföl
5 dkg reszelt sajt (Mindenféle sajttal próbáltam, de a sajt íz legjobban az érett cheddarral jött ki.)
1 tojás
Elkészítés:
A lisztet átszitálod, a sóval elkevered. Vajjal és a tejföllel összegyúrod. Ebbe nem kell se sütőpor, se élesztő, bár egyszer azzal is kipróbáltam… Nem kell!
A tésztát lisztes deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtod, a tetejét megkened a felvert tojással. Végül megszórod a reszelt sajttal. Vékony csíkokra vágod (Ezt a műveletet én pizzavágóval végzem, de ha van derelyevágó, azzal könnyebb. Ha egyik sincs, késsel próbálkozz!)
Előmelegített sütőbe 175 fokon alsó-felső sütéssel addig sütöd, míg aranybarna színe nem lesz. (Érdemes ellenőrizni, hogy átsült-e a közepe is.)
Más dolgod már nem is lesz, mint a forró sajtos rúd körül lebzselőket elhajtani, hogy legalább addig várjanak, míg kihűl.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: